Показання:
- виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки у стадії загострення та нестійкої ремісії;
- гострий гастрит;
- хронічний гастрит із нормальною і високою кислотністю у стадії нерізкого загострення;
- гастроезофагеальна рефлюксна хвороба.
Режим харчування: 4-5 разів на день
Термін призначення: не менше 2-3 місяців
Продукти:
Продукти | Рекомендовано | Виключити |
Хліб і випічка | - Хліб білий пшеничний, учорашній, підсушений
- Сухий бісквіт
- Сухе нездобне печиво
| - Чорний хліб
- Здобні борошняні вироби
|
Перші страви | - Супи з протертих круп, картоплі та овочів (крім капусти)
- Молочні супи з вермішеллю, локшиною, рисом, манною крупою
| - М'ясні та рибні бульйони
- Овочеві та грибні навари
|
М'ясо | - Нежирні сорти м'яса (яловичина, телятина, курка, індичка, кролик) без сухожиль і жиру у відвареному і паровому вигляді, протерте
- Нежирне та нежорстке м'ясо шматком
- Неміцний холодець
| |
Риба | - Нежирні сорти риби (судак, тріска, сріблястий хек, навага, крижана риба та ін.) у відварному вигляді або шматком
- Заливна риба
| |
Крупи і каші | - Різноманітні крупи у вигляді каші, пюре, суфле, пудингів, варені на воді і на пару.
- Відварена вермішель, домашня локшина, макарони дрібнорубані
| Бобові (горох, квасоля, боби, сочевиця) |
Молочні продукти | - Молоко незбиране та згущене
- Вершки
- Сметана (обмежено)
- Кисле молоко одноденне
- Некислий протертий сир
- Сиркове суфле
- Сирна маса
| |
Овочі та зелень | - Будь-які овочі (крім заборонених) у відвареному протертому вигляді
| - Капуста білоголова і червона
- Ріпа, бруква
- Шпинат, щавель
- Редька, редис
- Часник, цибуля
|
Фрукти | - Стиглі фрукти і ягоди солодких сортів (свіжі та приготовані)
- Киселі, желе, муси, компоти зі свіжих і сушених фруктів
| - Кислі сорти ягід і фруктів
|
Солодощі | | |
Напої | - Відвар шипшини
- Неміцна кава
- Какао з молоком
- Чай із молоком або вершками
- Молочний кисіль
- Солодкі фруктово-ягідні соки
| |
Яйця | - Яйця некруто
- Парові омлети
- Яйця у стравах
| |
Соуси та спеції | - Соуси молочні, сметанні (на круп'яному відварі та молоці) без пасерування борошна, фруктові соуси
| |
Жири та олії | - Масло вершкове несолоне
- Олія соняшникова та оливкова
| |
Закуски | - Сир негострий протертий
- Шинка нежирна дрібно нарізана
- Ікра
| - Смажені страви
- Копченості
- Консервовані продукти
- Соління
- Гриби
|
Особливості харчування:
Їжу подають у напіврідкому або желеподібному вигляді теплими, м'ясні страви та картоплю без підсмажування. Обмежують вміст кухонної солі.