Графік роботи: субота   з 09:00 до 16:00
  • пн з 08:00 до 19:30
  • вт з 08:00 до 19:30
  • ср з 08:00 до 19:30
  • чт з 08:00 до 19:30
  • пт з 08:00 до 19:00
  • сб з 09:00 до 16:00
  • нд з 08:00 до 19:00

Дієта при виразковій хворобі, гастриту з підвищеною кислотністю

09.01.2024

Показання:

  • виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки у стадії загострення та нестійкої ремісії;
  • гострий гастрит;
  • хронічний гастрит із нормальною і високою кислотністю у стадії нерізкого загострення;
  • гастроезофагеальна рефлюксна хвороба.

Режим харчування: 4-5 разів на день

Термін призначення: не менше 2-3 місяців

Продукти:

Продукти

Рекомендовано

Виключити

Хліб і випічка

  • Хліб білий пшеничний, учорашній, підсушений
  • Сухий бісквіт
  • Сухе нездобне печиво
  • Чорний хліб
  • Здобні борошняні вироби

Перші страви

  • Супи з протертих круп, картоплі та овочів (крім капусти)
  • Молочні супи з вермішеллю, локшиною, рисом, манною крупою
  • М'ясні та рибні бульйони
  • Овочеві та грибні навари

М'ясо

  • Нежирні сорти м'яса (яловичина, телятина, курка, індичка, кролик) без сухожиль і жиру у відвареному і паровому вигляді, протерте
  • Нежирне та нежорстке м'ясо шматком
  • Неміцний холодець     

 

Риба

  • Нежирні сорти риби (судак, тріска, сріблястий хек, навага, крижана риба та ін.) у відварному вигляді або шматком
  • Заливна риба  

 

Крупи і каші

  • Різноманітні крупи у вигляді каші, пюре, суфле, пудингів, варені на воді і на пару.
  • Відварена вермішель, домашня локшина, макарони дрібнорубані
  • Пшоно

Бобові (горох, квасоля, боби, сочевиця)

Молочні продукти

  • Молоко незбиране та згущене
  • Вершки
  • Сметана (обмежено)
  • Кисле молоко одноденне
  • Некислий протертий сир
  • Сиркове суфле
  • Сирна маса       

 

Овочі та зелень

  • Будь-які овочі (крім заборонених) у відвареному протертому вигляді
  • Капуста білоголова і червона
  • Ріпа, бруква
  • Шпинат, щавель
  • Редька, редис
  • Часник, цибуля

Фрукти

  • Стиглі фрукти і ягоди солодких сортів (свіжі та приготовані)
  • Киселі, желе, муси, компоти зі свіжих і сушених фруктів
  • Кислі сорти ягід і фруктів

Солодощі

  • Мед, цукор, варення   

 

Напої

  • Відвар шипшини
  • Неміцна кава
  • Какао з молоком
  • Чай із молоком або вершками
  • Молочний кисіль
  • Солодкі фруктово-ягідні соки
  • Газовані
  • Напої
  • Алкоголь

Яйця

  • Яйця некруто
  • Парові омлети
  • Яйця у стравах
  • Яйця сирі

Соуси та спеції

  • Соуси молочні, сметанні (на круп'яному відварі та молоці) без пасерування борошна, фруктові соуси
  • Гострі приправи
  • Маринади

Жири та олії

  • Масло вершкове несолоне
  • Олія соняшникова та оливкова
  • Тугоплавкі жири
  • Маргарин

Закуски

  • Сир негострий протертий
  • Шинка нежирна дрібно нарізана
  • Ікра
  • Смажені страви
  • Копченості
  • Консервовані продукти
  • Соління
  • Гриби

Особливості харчування:

Їжу подають у напіврідкому або желеподібному вигляді теплими, м'ясні страви та картоплю без підсмажування. Обмежують вміст кухонної солі.

Інші новини
10.01.2024
Підготовка до гастроскопії (ФГДС)
10.01.2024
Дієта при панкреатиті
09.01.2024
Дієта при подагрі