Графік роботи: субота   з 09:00 до 16:00
  • пн з 08:00 до 19:30
  • вт з 08:00 до 19:30
  • ср з 08:00 до 19:30
  • чт з 08:00 до 19:30
  • пт з 08:00 до 19:00
  • сб з 09:00 до 16:00
  • нд з 08:00 до 19:00

Дієта при панкреатиті

10.01.2024

У разі гострого панкреатиту на 1-3 дні (залежно від тяжкості хвороби) призначають голодування або різке обмеження харчування для забезпечення повного спокою ураженого органа. Рекомендується тільки рідина в кількості 1-1,5 літра на добу: по 200 мл 6 разів на день. Можна призначати теплу лужну мінеральну воду типу боржомі (без газу) і 200-400 мл відвару шипшини або неміцний чай. З 3-го дня захворювання призначають варіант спеціалізованої щадної дієти для хворих на гострий панкреатит спочатку протерту, потім не протерту, якої слід дотримуватися протягом 6-12 місяців.

Щадна дієта за гострого панкреатиту

Перший варіант дієти

Спеціалізована дієта розробляється на підставі норм лікувального харчування при дотриманні дієти з механічним і хімічним щадінням. Перелік харчових продуктів і страв, дозволених і заборонених для включення до спеціалізованої дієти подано в табл. 1.

Таблиця 1. Перелік харчових продуктів і страв, дозволених і заборонених для включення до спеціалізованої дієти

Продукти

Дозволяються

Забороняються

  • Хліб
  • Пшеничні сухарі
  • Житній і свіжий хліб,
  • Вироби зі здобного або листкового тіста
  • Супи
  • Слизові з різних круп на воді або неміцному овочевому відварі,
  • Суп-крем із вивареного м'яса
  • М'ясні, рибні бульйони,
  • Грибні відвари,
  • Молочні супи,
  • Гороховий,
  • Квасолевий,
  • Із пшоном,
  • Окрошка,
  • Свекольник
  • М'ясо, птиця
  • Нежирна яловичина,
  • Курка,
  • Індичка,
  • Кролик, звільнені від сухожиль, жиру, шкіри
  • Жирні та жилаві сорти м'яса і птиці (качки, гуси),
  • Субпродукти,
  • Смажені страви
  • Риба
  • Нежирні сорти (тріска, судак, сазан, окунь та ін.) у вигляді кнелів, суфле
  • Жирна риба (солона, копчена, смажена)
  • Консерви
  • Яйця
  • Некруто,
  • Омлети парові,
  • Білкові (не більше 1 жовтка на день)
  • Яйця круто,
  • Смажені
  • Молоко, молочні продукти
  • Сир свіжоприготований некислий у вигляді пасти, парового пудингу
  • Молоко незбиране,
  • Молочні продукти з високою кислотністю, підвищеної жирності та включенням цукру,
  • Сметана,
  • Сири
  • Овочі
  • Картопля,
  • Морква,
  • Кабачки,
  • Цвітна капуста у вигляді пюре, парових пудингів,
  • Обмежуються гарбуз, буряк
  • Білокачанна капуста,
  • Часник,
  • Ріпа,
  • Бруква,
  • Редька,
  • Щавель,
  • Шпинат,
  • Цибуля,
  • Редис,
  • Огірки,
  • Солодкий перець,
  • Сирі, квашені та мариновані овочі,
  • Гриби,
  • Консерви
  • Крупи
  • Рис,
  • Гречана,
  • Геркулес,
  • Несолодкі протерті в'язкі каші,
  • Пудинги,
  • Запіканки з рису, продільної крупи, геркулесу.
  • Обмежуються манна крупа, локшина, вермішель
  • Пшоно,
  • Крупи перлова, ячна, кукурудзяна,
  • Бобові,
  • Макарони в цілісному вигляді
  • Фрукти
  • Яблука печені
  • Інші фрукти та ягоди, сирі яблука
  • Солодкі страви
  • Киселі,
  • Желе,
  • Мус на ксиліті,
  • Сорбіті,
  • Фруктові пюре - дитяче харчування
  • Інші кондитерські вироби
  • Напої
  • Чай неміцний,
  • Мінеральна вода,
  • Відвар шипшини,
  • Відвари із сухих і свіжих фруктів напівсолодкі

 

  • Жири
  • Несолоне вершкове масло до страв не більше 5 г на 1 порцію
  • Усі інші жири

Категорично забороняються: закуски, консерви, копченості, газовані напої, квас, чорна кава, виноградний сік, морс, алкоголь.

Показання: перші дні (з 3-го по 10-й день) захворювання на гострий панкреатит або при загостренні хронічного (за відсутності показань для проведення штучного харчування).

Характеристика: дієта, що містить фізіологічну норму білка (⅓ якої тваринного походження),з низькою енергетичною цінністю, завдяки різкому обмеженню жиру і вуглеводів; механічно і хімічно щадна. Виключаються продукти, що спричиняють здуття кишечника, містять грубу клітковину, багаті екстрактивними речовинами, що стимулюють секрецію травних соків.

Кулінарна обробка: усю їжу готують на пару або у вареному вигляді, рідкої або напіврідкої консистенції. М'ясо, птицю, рибу подають у вигляді пюре, суфле, кнелів, парових котлет; овочі - у вигляді пюре та пудингів; каші в'язкі або рідкі протерті, а також запіканки або пудинги з круп.

Режим харчування: 5-6 разів на день.

Температура їжі: їжу дають теплою. Виключені гарячі та холодні страви.

Інші новини
10.01.2024
Дієта при панкреатиті
09.01.2024
Дієта при подагрі
09.01.2024
Дієта при виразковій хворобі, гастриту з підвищеною кислотністю