Дієта при панкреатиті
У разі гострого панкреатиту на 1-3 дні (залежно від тяжкості хвороби) призначають голодування або різке обмеження харчування для забезпечення повного спокою ураженого органа. Рекомендується тільки рідина в кількості 1-1,5 літра на добу: по 200 мл 6 разів на день. Можна призначати теплу лужну мінеральну воду типу боржомі (без газу) і 200-400 мл відвару шипшини або неміцний чай. З 3-го дня захворювання призначають варіант спеціалізованої щадної дієти для хворих на гострий панкреатит спочатку протерту, потім не протерту, якої слід дотримуватися протягом 6-12 місяців.
Щадна дієта за гострого панкреатиту
Перший варіант дієти
Спеціалізована дієта розробляється на підставі норм лікувального харчування при дотриманні дієти з механічним і хімічним щадінням. Перелік харчових продуктів і страв, дозволених і заборонених для включення до спеціалізованої дієти подано в табл. 1.
Таблиця 1. Перелік харчових продуктів і страв, дозволених і заборонених для включення до спеціалізованої дієти
Продукти | Дозволяються | Забороняються |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Категорично забороняються: закуски, консерви, копченості, газовані напої, квас, чорна кава, виноградний сік, морс, алкоголь.
Показання: перші дні (з 3-го по 10-й день) захворювання на гострий панкреатит або при загостренні хронічного (за відсутності показань для проведення штучного харчування).
Характеристика: дієта, що містить фізіологічну норму білка (⅓ якої тваринного походження),з низькою енергетичною цінністю, завдяки різкому обмеженню жиру і вуглеводів; механічно і хімічно щадна. Виключаються продукти, що спричиняють здуття кишечника, містять грубу клітковину, багаті екстрактивними речовинами, що стимулюють секрецію травних соків.
Кулінарна обробка: усю їжу готують на пару або у вареному вигляді, рідкої або напіврідкої консистенції. М'ясо, птицю, рибу подають у вигляді пюре, суфле, кнелів, парових котлет; овочі - у вигляді пюре та пудингів; каші в'язкі або рідкі протерті, а також запіканки або пудинги з круп.
Режим харчування: 5-6 разів на день.
Температура їжі: їжу дають теплою. Виключені гарячі та холодні страви.