Графік роботи: неділя   з 08:00 до 19:00
  • пн з 08:00 до 19:30
  • вт з 08:00 до 19:30
  • ср з 08:00 до 19:30
  • чт з 08:00 до 19:30
  • пт з 08:00 до 19:00
  • сб з 09:00 до 16:00
  • нд з 08:00 до 19:00

Дієта при подагрі

09.01.2024

Показання:

  • подагра;
  • сечокам'яна хвороба з каменями-уратами.

Режим харчування: 4-5 разів на день

Термін призначення: тривалий

Продукти:

Продукти

Рекомендовано

Виключити

Хліб і випічка

  • Пшеничний і житній хліб, з борошна 1-го і 2-го сорту.
  • Різні хлібобулочні вироби, в тому числі з включенням мелених висівок
  • Здоба.
  • Слойки

Перші страви

  • Вегетаріанські: борщ, щі, овочеві, картопляні, з додаванням круп, холодні (окрошка, борщ, борщ),молочні, фруктові.
  • М'ясні, рибні та грибні бульйони, зі щавлю, шпинату, бобових

М'ясо і риба

  • Нежирні види і сорти м'яса і риби у відварному вигляді.     
  • Печінка, нирки, язик, мізки, м'ясо молодих тварин і птахів
  • Ковбаси
  • Копченості
  • Солона риба
  • М'ясні та рибні консерви, ікра

Крупи та каші

  • Будь-які страви
  • Бобові

Молочні продукти

  • Молоко
  • Кисломолочні напої
  • Сир і страви з нього,
  • Сметана,
  • Сир
  • Солоні сири

Овочі та зелень

  • У підвищеній кількості, сирі та в будь-якій кулінарній обробці.
  • Страви з картоплі.
  • Обмежено солоні та мариновані
  • Гриби.
  • Свіжі стручки бобових, шпинат, щавель, ревінь
  • Капуста, редис

Фрукти

  • У підвищеній кількості фрукти і ягоди, свіжі та за будь-якої кулінарної обробки.
  • Сухофрукти
  • Інжир
  • Малина
  • Журавлина

Солодощі

  • Мармелад, пастила, не шоколадні цукерки, варення, мед, меренги
  • Креми та киселі молочні
  • Шоколад

Напої

  • Чай із лимоном, молоком
  • Кава неміцна з молоком
  • Соки фруктів, ягід і овочів, морси, вода з соками
  • Квас
  • Відвари шипшини, пшеничних висівок, сухофруктів
  • Какао
  • Міцні чай і кава
  • Пиво, всі спиртні напої

Яйця

  • 1 яйце на день у будь-якій кулінарній обробці

 

Соуси і спеції

  • На овочевому відварі, томатний, сметанний, молочний.
  • Лимонна кислота, ванілін, кориця, лавровий лист.
  • Кріп, зелень петрушки.
  • Соуси на м'ясному, рибному, грибному бульйонах,
  • Перець, гірчиця, хрін

Жири та олії

  • Вершкове масло, коров'яче топлене та рослинні олії
  • Обмежено свинячий жир
  • Яловиче, бараняче сало, кулінарні жири

Інше

  • Салати зі свіжих і квашених овочів, із фруктів
  • Вінегрети
  • Ікра овочева, кабачкова, баклажанна
  • Солоні закуски,
  • Копченості, консерви,
  • Ікра риб

Особливості харчування:

Кулінарна обробка звичайна, за винятком обов'язкового відварювання м'яса, птиці та риби. Температура їжі звичайна.

Інші новини
10.01.2024
Підготовка до гастроскопії (ФГДС)
10.01.2024
Дієта при панкреатиті
09.01.2024
Дієта при подагрі