Показання:
- подагра;
- сечокам'яна хвороба з каменями-уратами.
Режим харчування: 4-5 разів на день
Термін призначення: тривалий
Продукти:
Продукти | Рекомендовано | Виключити |
Хліб і випічка | - Пшеничний і житній хліб, з борошна 1-го і 2-го сорту.
- Різні хлібобулочні вироби, в тому числі з включенням мелених висівок
| |
Перші страви | - Вегетаріанські: борщ, щі, овочеві, картопляні, з додаванням круп, холодні (окрошка, борщ, борщ),молочні, фруктові.
| - М'ясні, рибні та грибні бульйони, зі щавлю, шпинату, бобових
|
М'ясо і риба | - Нежирні види і сорти м'яса і риби у відварному вигляді.
| - Печінка, нирки, язик, мізки, м'ясо молодих тварин і птахів
- Ковбаси
- Копченості
- Солона риба
- М'ясні та рибні консерви, ікра
|
Крупи та каші | | |
Молочні продукти | - Молоко
- Кисломолочні напої
- Сир і страви з нього,
- Сметана,
- Сир
| |
Овочі та зелень | - У підвищеній кількості, сирі та в будь-якій кулінарній обробці.
- Страви з картоплі.
- Обмежено солоні та мариновані
| - Гриби.
- Свіжі стручки бобових, шпинат, щавель, ревінь
- Капуста, редис
|
Фрукти | - У підвищеній кількості фрукти і ягоди, свіжі та за будь-якої кулінарної обробки.
- Сухофрукти
| |
Солодощі | - Мармелад, пастила, не шоколадні цукерки, варення, мед, меренги
| |
Напої | - Чай із лимоном, молоком
- Кава неміцна з молоком
- Соки фруктів, ягід і овочів, морси, вода з соками
- Квас
- Відвари шипшини, пшеничних висівок, сухофруктів
| - Какао
- Міцні чай і кава
- Пиво, всі спиртні напої
|
Яйця | - 1 яйце на день у будь-якій кулінарній обробці
| |
Соуси і спеції | - На овочевому відварі, томатний, сметанний, молочний.
- Лимонна кислота, ванілін, кориця, лавровий лист.
- Кріп, зелень петрушки.
| - Соуси на м'ясному, рибному, грибному бульйонах,
- Перець, гірчиця, хрін
|
Жири та олії | - Вершкове масло, коров'яче топлене та рослинні олії
| - Яловиче, бараняче сало, кулінарні жири
|
Інше | - Салати зі свіжих і квашених овочів, із фруктів
- Вінегрети
- Ікра овочева, кабачкова, баклажанна
| - Солоні закуски,
- Копченості, консерви,
- Ікра риб
|
Особливості харчування:
Кулінарна обробка звичайна, за винятком обов'язкового відварювання м'яса, птиці та риби. Температура їжі звичайна.