Графік роботи: вівторок   з 08:00 до 19:30
  • пн з 08:00 до 19:30
  • вт з 08:00 до 19:30
  • ср з 08:00 до 19:30
  • чт з 08:00 до 19:30
  • пт з 08:00 до 17:00
  • сб з 09:00 до 16:00
  • нд з 08:00 до 19:00

Дієта при захворюванні нирок

08.01.2024

Захворювання нирок призводять до порушення обміну речовин. Допомогти організму може спеціальна щадна дієта. Ця система харчування відновить водно-сольовий баланс і дасть змогу впоратися з постійними набряками ніг, які нерідко являються постійним «супутником» захворювань нирок.

Тонкощі «ниркової» дієти

  • Страви з м'яса і риби найкраще готувати у відварному вигляді, а потім запікати або обсмажувати.
  • Їжу бажано приймати 4-6 разів на день.
  • Вся їжа готується практично без кухонної солі. За ниркової недостатності рекомендується не більше 2-3 г солі на добу, але пацієнтам із високим артеріальним тиском їжу потрібно готувати взагалі без солі.
  • Обсяг рідини на день не повинен перевищувати 0,8-1 л.

Що не можна?

Дієта за ниркової недостатності передбачає не тільки звичайні обмеження гострих страв, прянощів і алкоголю, а й обмеження кількості білка в їжі, оскільки з нього утворюються токсини, які мають знешкоджувати нирки. Зменшення в раціоні білка призводить до поліпшення самопочуття.

При цьому в «нирковій» дієті дозволені деякі джерела білка, наприклад, яйця, нежирні сорти м'яса, птиці, риби, проте кількість цих продуктів у раціоні призначає лікар.

Також у тих, хто дотримується лікувальної дієти номер 7, мають бути повністю виключені з раціону:

  • м'ясні, рибні та грибні бульйони, бульйони з бобових;
  • жирні сорти м'яса і птиці, смажені й тушковані страви без відварювання, ковбаси, сосиски, копченості, консерви;
  • жирні види риби, солона і копчена риба, ікра, консерви;
  • сири, бобові в будь-якому вигляді та шоколад;
  • з овочів заборонені цибуля, часник, редька, редис, щавель, шпинат, солоні, мариновані та квашені овочі, гриби;
  • під забороною гострі та жирні закуски, консерви, копченості, ікра, м'ясні, рибні та грибні соуси, перець, гірчиця та хрін;
  • з напоїв протипоказані міцна кава, какао і мінеральні води, багаті натрієм.

Перелік дозволених продуктів

  • Безсольовий хліб, млинці, оладки на дріжджах і без солі;
  • Вегетаріанські супи з овочами, крупою, картоплею, фруктові супи й обмежено - молочні. Заправляти супи можна вершковим маслом, сметаною, кропом, петрушкою, лимонною кислотою, оцтом, цибулею після відварювання і пасерування;
  • Із м'яса можна нежирну яловичину, телятину, обрізну свинину, баранину, кролика, курку, індичку, варений язик. М'ясо відварюють або запікають, подають шматком або в рубаному вигляді;
  • Допускаються нежирні сорти риби у вареному вигляді, з подальшим легким обсмажуванням або запіканням, шматками, а також рубана, фарширована або заливна після відварювання;
  • З молочних продуктів можна молоко, вершки, сметану, кисломолочні напої, сир і сирні страви з морквою, яблуками, рисом;
  • Яйця не заборонені, тому допускаються жовтки, які додають до страв, або можна з'їсти до 2 яєць на день, приготованих некруто або у вигляді омлету, але тільки за умови зменшення в денному раціоні кількості м'яса, риби або сиру;
  • Можна різні крупи (рис, кукурудзяна, перлова) і макаронні вироби в будь-якому приготуванні;
  • Дозволені картопля й овочі в будь-якій кулінарній обробці, вінегрети без солінь, салати зі свіжих овочів і фруктів;
  • Можна фрукти і ягоди, як сирі, так і варені;
  • Із солодкого дозволені киселі, желе, мед, варення, цукерки, фруктове морозиво. Під час приготування страв можна використовувати ванілін, корицю, лимонну кислоту, оцет;
  • Дозволені томатні, молочні, сметанні соуси, фруктові та овочеві солодкі й кислі підливки;
  • Пити можна чай, неміцну каву, соки фруктові та овочеві, відвар шипшини.

Як вижити без солі

Деякі продукти спочатку містять у собі крапельку солі, наприклад, м'ясо - його взагалі можна не солити.

 Хороша без солі і картопля, і гречана каша. Майже всі овочі можна спокійно їсти без солі - так легше відчути їхній справжній смак. Взагалі, у безсольовій дієті можна знайти свої позитивні сторони: починаєш набагато краще відчувати смак продуктів, він стає дуже цікавим, зовсім іншим.

Щоб хоч трохи згладити відсутність солі, можна використовувати спеції: коріандр, суміш перців (трохи),пряні трави, кмин тощо.

Ще сіль можна замінити подрібненою морською капустою, вона сама по собі солонувата. Мелену морську капусту можна купити в аптеці. Неподрібнена, що вимагає замочування, продається в бакалійних відділах.

Важливо!

Виключаються всі продукти, приготовані з сіллю. У тому числі:

  • Звичайний хліб і вся покупна випічка (все тісто, приготоване промисловим способом, підсолюють);
  • Практично всі сири містять сіль, на жаль, вони теж виключаються.
Інші новини
13.02.2025
Рак молочної залози
10.01.2024
Підготовка до гастроскопії (ФГДС)
10.01.2024
Дієта при панкреатиті