Дієта при запальних захворюваннях кишечника
Хворим на хронічний ентероколіт у стадії стійкої ремісії поза загостренням показана дієта, що містить нормальну кількість білків (100-120 г),жирів (100-120 г),вуглеводів (400-450 г),кухонної солі (до 15 г),вільної рідини (1,5 л).
Енергетична цінність 3000-3500 ккал на добу. Дієта, механічно щадна зі збереженням хімічних подразників. Їжа з різним ступенем подрібнення.
Температура холодних страв не нижче 15°С, гарячих - не вище 40°С. Харчування п'ятиразове, переважно в пюре подібному вигляді.
Рекомендуються:
- супи на знежиреному м'ясному або рибному бульйоні з різними крупами (крім пшона),вермішеллю, картоплею, морквою, кабачками, гарбузом, цвітною капустою;
- нежирні сорти м'яса (яловичина, телятина, кролик),птиці (курка, індичка) або риби (судак, тріска, сріблястий хек, окунь, навага) шматком або січеними, у відвареному, тушкованому, запеченому або смаженому (без панірування) вигляді, нежирна шинка, вимочений оселедець;
- яйця некруто, парові, запечені та смажені омлети;
- масло вершкове (не більше 50 гр. на добу) додається в готову страву і застосовується для обсмажування їжі;
- різні овочі (морква, картопля, кабачки, гарбуз),за гарної переносимості - білоголова капуста, зелений горошок, молода квасоля, буряк у тушкованому, відвареному та запеченому вигляді;
- розсипчасті каші (крім пшоняної та перлової),приготовані на воді з додаванням 1/3 молока або вершків, пудинги парові або запечені, відварна вермішель;
- печені яблука і груші, солодкі фрукти і ягоди у вигляді киселю, компоту, желе, джему, варення, полуниця, суниця, малина, яблука і груші без шкірки допускаються в сирому вигляді;
- свіжоприготовлені яблучний, полуничний і вишневий соки;
- незбиране молоко до страв, а за гарної переносимості й у чистому вигляді, кисломолочні продукти, свіжий сир у натуральному вигляді або в пудингах, запіканках, ватрушки, негострий сир, свіжа сметана до 15 г у стравах;
- зелень петрушки, кропу, гвоздика, ваніль, невелика кількість лаврового листа, молочний соус без підсмажування борошна з додаванням сметани, вершкового масла, томатного соку, фруктові соуси;
- чай, кава з молоком, відвар шипшини та чорної смородини.
Обмежуються: яєчний жовток, печінка, язик, серце, легені, мізки, а також екстрактивні речовини. Бульйони готуються або слабкі, або вторинні.
Якщо бульйон, навіть слабкий, посилює болі у верхніх відділах живота, спричиняє інші неприємні відчуття, потрібно всі перші страви готувати на овочевому або круп'яному відварі.
Виключаються: жирні сорти м'яса (свинина, баранина),птиці (качка, гусак) і риби (осетрина, севрюга, білуга),рибні та м'ясні консерви, яйце, зварене круто, свинячий, баранячий і яловичий жир, бобові, перлова крупа, редиска, часник, цибуля, перець, огірки, гриби, жирні закуски, копченості, жирні та гострі соуси, гірчиця, хрін, виноградний сік.
Протипоказані продукти, багаті на органічні кислоти: кислі сорти ягід і фруктів (лимони, журавлина, аґрус, чорна й червона смородина, червона вишня, кислі яблука),а також кислі молочні продукти з високою кислотністю.
Рекомендації під час загострення (крім основного меню за дієтою)
Сіль обмежується до 5-8 грамів (пам'ятайте, що 3-5 грамів міститься в продуктах, 5-8 грамів у хлібі). Вільної рідини не більше 1,5 літра. Навіть за поліпшення стану рекомендується шестиразове харчування в рідкому та пюре подібному вигляді. Категорично забороняється вживання алкоголю.
Особливо треба сказати про пиття. Вода - необхідний компонент в алгоритмі дій, спрямованих на одужання. Не можна пити воду під час їжі. Також небажано пити одразу після їди. Рекомендується пити воду за 1 годину до їди, щоб вона встигла піти в кишечник. Необхідно пам'ятати і про температуру вживаної води. У спеку температура води має бути 22-23 градуси, а в холодну пору близько 35 градусів.