Показання: при хронічних захворюваннях і функціональних розладах кишечнику, що супроводжуються закрепами.
Режим харчування: 4-5 разів на день
Термін призначення: необмежений
Продукти:
Продукти | Рекомендовано | Виключити |
Хліб і випічка | - Хліб пшеничний, зерновий учорашній
- Сухе нездобне печиво
| - Свіжий пшеничний хліб
- Свіжі хлібобулочні вироби
- Випічка зі здобного і листкового тіста
|
Перші страви | - Супи на знежирених м'ясних і рибних бульйонах, овочеві супи
| |
М'ясо | - Нежирні сорти м'яса: яловичина, телятина, курка, індичка, кролик,
- Молочні сосиски
| - Качка, гусак, жирне м'ясо
- Сало
- Копченості
|
Риба | - Нежирні сорти риби: судак, тріска, окунь
- Морепродукти
| - Солона, копчена, жирна риба
- Рибні консерви
- Ікра
|
Крупи та каші | - Крупи гречана, пшоняна, пшенична, ячна
| - Крупи рисова, манна
- Макарони
- Бобові
|
Молочні продукти | - Молоко незбиране
- Кисломолочні напої (кефір, кисле молоко)
- Сир, сирні пудинги, запіканки, ліниві вареники,
- Негострий сир, сметана в невеликій кількості.
| |
Овочі та зелень | - Картопля - обмежено
- Морква
- Помідори
- Буряк
- Селера
- Кабачки
- Гарбуз
- Цвітна капуста
- Листовий салат
| - Редис
- Редька
- Ріпа
- Часник
- Ріпчаста цибуля
|
Фрукти | - Свіжі стиглі сорти фруктів і ягід,
- Сухофрукти (інжир, чорнослив)
| |
Солодощі | - Мармелад, пастила, зефір, варення, мед, джем, пастила, карамель
| - Кондитерські вироби з кремом і збитими вершками
|
Напої | - Чай зелений
- Кавовий напій
- Цикорій
- Відвар шипшини,
- Солодкі фруктові та овочеві соки
- Газована мінеральна вода
| - Кисіль
- Кава
- Міцний чорний чай
- Какао
|
Яйця | - Яйця некруто, парові білкові омлети
| |
Соуси та спеції | | - Гострі приправи, маринади,
- Гострі та жирні соуси
|
Жири та олії | - Масло вершкове
- Рослинна олія
| |
Інше | | |
Особливості харчування:
Їжу готують здебільшого неподрібненою, варять у воді або на пару, запікають.
Овочі та фрукти вживають у сирому або вареному вигляді. У дієту включають холодні перші та солодкі страви, напої.