Графік роботи: субота   з 09:00 до 16:00
  • пн з 08:00 до 19:30
  • вт з 08:00 до 19:30
  • ср з 08:00 до 19:30
  • чт з 08:00 до 19:30
  • пт з 08:00 до 19:00
  • сб з 09:00 до 16:00
  • нд з 08:00 до 19:00

Дієта при коліті зі схильністю до послаблення випорожнень

08.01.2024

Показання: гострі та загострення хронічних захворювань кишечнику, що супроводжуються діареєю (проносом)

Режим харчування: 5 разів на день Термін призначення: кілька днів

Продукти:

Продукти

Рекомендовано

Виключити

  • Хліб і випічка
  • Сухарі вищої якості з білого пшеничного хліба, не підсмажені, тонко нарізані
  • Вироби зі здобного тіста
  • Тістечка
  • Чорний хліб
  • Перші страви
  • Слизові супи на знежиреному м'ясному або рибному бульйоні, або на овочевому відварі з добре розвареними крупами, вермішеллю, локшиною, дрібно нашаткованими овочами з додаванням парових або відварених м'ясних, або рибних кнелів, фрикадельок, яєчних пластівців, вареного і протертого м'яса.
  • М'ясні та рибні бульйони
  • Овочеві навари
  • М'ясо та риба
  • Яловичина, телятина, птиця або свіжа риба нежирних сортів у вигляді парових котлет, кнелів, фрикадельок, суфле
  • Жирні сорти м'яса та риби
  • М'ясо шматком
  • Ковбаси
  • Солона риба
  • Ікра
  • Консерви
  • Крупи та каші
  • Протерті каші на воді або на знежиреному м'ясному бульйоні з рису, вівсяної, гречаної, манної та інших круп
  • Каші пшенична, перлова
  • Макарони
  • Бобові
  • Молочні продукти
  • Свіжий кальцинований сир у протертому вигляді
  • Молоко
  • Овочі та зелень

 

  • Свіжі овочі,
  • зелень
  • Фрукти
  • Пюре з яблук без шкірки,
  • Желе, киселі з чорниці, кизилу, черемхи, айви, груш
  • Будь-які сирі фрукти і ягоди
  • Солодощі
  • Цукор обмежено
  • Будь-які
  • Напої
  • Міцний чай із лимоном і цукром
  • Соки чорної смородини, чорниці навпіл із водою
  • Відвар шипшини
  • Відвар сушеної чорної смородини, чорниці, черемхи
  • Газовані напої
  • Алкоголь
  • Кава
  • Яйця
  • До 1-2 на день. Некруто, паровий омлет і в страви

 

  • Соуси та спеції
  • Сіль обмежено
  • Будь-які
  • Жири та олії
  • Масло вершкове

 

  • Закуски

 

  • Будь-які

Особливості харчування:

Різко обмежені механічні, хімічні та термічні подразники шлунково-кишкового тракту. Виключені продукти і страви, що стимулюють секрецію органів травлення, процеси бродіння і гниття в кишечнику. Страви рідкі, напіврідкі, протерті, зварені у воді або на пару. Виключені дуже гарячі та холодні страви.

Інші новини
10.01.2024
Підготовка до гастроскопії (ФГДС)
10.01.2024
Дієта при панкреатиті
09.01.2024
Дієта при подагрі