Графік роботи: субота   з 09:00 до 16:00
  • пн з 08:00 до 19:30
  • вт з 08:00 до 19:30
  • ср з 08:00 до 19:30
  • чт з 08:00 до 19:30
  • пт з 08:00 до 17:00
  • сб з 09:00 до 16:00
  • нд з 08:00 до 19:00

Дієта при цукровому діабеті

08.01.2024

Основне завдання харчування при діабеті будь-якого типу - контролювати вуглеводний обмін і не дозволяти різкого надходження в кров великої кількості глюкози.

Цукровий діабет

Хронічне захворювання, що виникає через те, що в організмі перестає засвоюватися цукор, або глюкоза. Чому це трапляється?

  1. Відмовитися від продуктів із високим глікемічним індексом, які провокують різкий викид цукру в кров. Це не означає, що треба виключити з харчування всі вуглеводи - деякі з них, так звані повільні, навпаки, дають змогу діабетику підтримувати такий важливий стабільний рівень цукру в крові.
  2. Перейти на дробове харчування. Якщо розділити денний раціон на кілька невеликих порцій, однакових за кількістю вуглеводів і калорійністю, можна уникнути й відчуття голоду, яке зазвичай призводить до переїдання та вживання заборонених продуктів.
  3. Дотримуватися різноманітного низькокалорійного раціону. Його енергетична цінність має становити 2300-2500 ккал - за рахунок виключення цукровмісних і жирних продуктів.

Спеціально для тих, хто страждає на діабет, кілька десятиліть тому розробили спеціальну систему харчування, яка після консультації з лікарем запросто адаптується для харчування вдома.

Ця система харчування цілком підходить не тільки хворому на діабет, а й його близьким, які хочуть зробити свій спосіб життя здоровішим.

Можна

Не можна

Житній, пшеничний, білково-висівковий хліб, нездобні борошняні вироби, спеціальний "діабетичний" хліб

Здобні та солодкі борошняні вироби

Овочеві супи, щі, борщі, окрошки, слабкі нежирні м'ясні та рибні бульйони з овочами

Міцні, жирні бульйони, молочні супи з манкою, рисом, локшиною

Нежирне м'ясо і птиця, кролик у відвареному, тушкованому або приготованому на пару вигляді

Жирне м'ясо, гусей, качок, копчене м'ясо і ковбаси, консерви, субпродукти

Нежирна риба - відварна, запечена

Жирна і солона риба, консерви в олії, ікра

Молоко, кефір, йогурт, нежирний сир, нежирний і несолоний сир

Солодкі сирки та йогурти, вершки, жирна сметана

Гречана, пшоняна, перлова вівсяна крупи. Бобові: квасоля, сочевиця

Рис, манна крупа, макаронні вироби

Овочі, що містять мало вуглеводів: капуста, кабачки, баклажани, помідори, огірки, салат

Солоні та мариновані овочі

Будь-які кисло-солодкі фрукти і ягоди

Виноград, родзинки, банани, фініки, інжир

Крім того, доведеться зовсім відмовитися від вживання спиртних напоїв. Частина напоїв - лікери, кріплені вина та наливки - містять небезпечний при діабеті цукор. Крім того, через деякий час після вживання будь-який алкоголь блокує надходження глюкози з печінки й різко знижує її рівень у крові, що для хворих на діабет небезпечно.

Дієта при діабеті досить проста й різноманітна. Головне - стежити за кількістю простих вуглеводів у продуктах, відмовитися від жирної їжі, не переїдати й не голодувати. І обов'язково консультуватися з лікарем - адже тільки фахівець здатний вчасно і правильно скоригувати лікувальне харчування.

Харчування при цукровому діабеті: заборонені й дозволені продукти та «хлібна одиниця»

Глюкоза - це моносахарид або простий вуглевод. Невже їжу, багату на вуглеводи, необхідно виключити з раціону назавжди - особливо якщо діагноз уже поставлено? Ні, оскільки харчування має бути збалансованим.

Є лише одне правило, що стосується продуктів, які містять речовини, що можуть нашкодити хворим. Необхідно суворо дотримуватися запропонованої денної норми. Не маючи спеціальних орієнтирів, розрахувати її дуже складно. Але є так звана «хлібна одиниця» - поняття, яке має бути відоме всім діабетикам.

«Хлібна одиниця» - це міра виміру для вуглеводовмісної їжі. Вона застосовується для будь-яких продуктів - як з моно, так і з полісахаридами у складі. Одна одиниця дорівнює 12-15 г незамінних сполук, що засвоюються нашим організмом. При вживанні цієї дози рівень глюкози в нашій крові підвищується на 2,8 ммоль/л. У цьому разі для засвоєння поживних речовин нам буде потрібно рівно 2 одиниці інсуліну.

  • Норму було введено спеціально для діабетиків, яким так важливо постійно стежити за тим, щоб кількість вуглеводів, яку вводять у раціон, відповідала кількості інсуліну, що вводиться. Якщо балансу не буде дотримано, можуть розвиватися такі стани:
  • Гіперглікемія - збільшення вмісту глюкози в крові - до 8 ммоль на порожній шлунок, більше ніж 10 - після прийому їжі. Ознаки: сухість у роті, зниження ваги, апатія, слабкість, підвищення артеріального тиску.
  • Гіпоглікемія - зниження важливого показника - нижче 3,3 ммоль/л. Ознаки: блідість, запаморочення, втрата свідомості, слабкість у ногах, прискорене серцебиття, голод, пітливість, тремтіння, блідість шкірних покривів.
  • Фахівцями було запроваджено таке співвідношення: 1 хлібна одиниця еквівалентна 30 г хліба, половині склянки каші (з перловки або гречаної крупи),одному яблуку кислих сортів.
  • Добова норма людини, хворої на цукровий діабет - від 18 до 25 одиниць. Як їх правильно приймати?
  • Розділіть загальну кількість на кілька прийомів їжі: сніданок, полуденок, обід, перекус, вечеря. Найбільша частка має припадати на основні прийоми їжі (приблизно 3,5 од.),по 1-2 - на проміжні або перекуси.
  • Більшу частину продуктів, що містять полісахариди (рослинну їжу) потрібно з'їдати в першій половині дня.
  • Необхідно приймати їжу в певний час. Не можна пропускати сніданки, обіди та вечері. Приблизна схема така: перший сніданок - о 8 або 9, перекус - об 11 або 12, обід - о 14-15, полуденок - 17, вечеря, розбита на дві частини - о 19 і о 21 або 22 годині. Якщо дотримуватися цього режиму, ви зможете уникнути проблеми гіпоглікемії. Зазвичай цей стан настає через три або чотири години після введення інсуліну.
  • Ще один принцип дієти - харчування має бути повноцінним. Підвищений цукор у крові - це не привід відмовитися від вуглеводів. Під час складання меню необхідно приділяти особливу увагу полісахаридам і продуктам, що їх містять: гречаній крупі, рослинній їжі (овочам, зелені). Для декого особливо важко забути про цукор. Замість нього можна й потрібно використовувати натуральні замінники, які допоможуть підсолодити страви та повернути їм звичний смак. Гарною альтернативою забороненим солодощам стане стевія.
  • Занадто маленькі, недостатні порції не допускаються, їжа має сприяти насиченню, а не посилювати голод або дратувати апетит.
  • Часто діабет супроводжується ожирінням. Правильне харчування за цієї хвороби має бути спрямоване на зниження маси тіла. У цьому добре допомагають спеціальні дієтичні продукти на основі амарантового борошна, які допомагають побороти тягу до переїдання, підходять для перекусу, не призводять до збільшення рівня глюкози в крові.
  • Особливу увагу приділяють і кількості жирів у раціоні. Їх повна відсутність неприпустима, оскільки вони становлять велику цінність для організму. Однак контролювати споживання їжі, яка їх містить, необхідно. Перевищення норми призводить до збільшення маси тіла, розвитку атеросклерозу. Переважно це рослинні олії (соняшникова, лляна, оливкова, амарантова).
  • Виключають продукти, що сприяють зростанню цукру в крові: кондитерські вироби, практично всі фрукти, джеми, конфітюр, варення, шоколад, борошняні вироби, молочні продукти з високим відсотком жирності, сиропи, баранину, свинину, маргарин, спред, деякі крупи.
  • У раціоні обов'язково має бути їжа, що містить клітковину - вона не провокує підвищення глюкози, допомагає заповнити дефіцит поживних речовин і енергії.

Які продукти можна і не можна їсти при цукровому діабеті: детально про вуглеводи

Вуглеводи - це основне джерело жиру. Саме тому їх з обережністю включають у раціон. Але це не привід замінювати ці речовини на білки або жири - вони необхідні нашому організму для здоров'я і нормальної роботи.

Під час складання нового раціону доцільно виключити швидкі вуглеводи й віддати перевагу повільним. Перші містяться в таких продуктах:

  • Солодощі;
  • Хлібобулочні вироби;
  • Макаронні вироби;
  • Крохмаль;
  • Картопля;
  • Їжа швидкого приготування;
  • Фастфуд;
  • Печиво.

Прості вуглеводи заборонені, а ось складні, що містяться в овочах, ні. Тож перемикайтеся на рослинну їжу - це допоможе зберегти здоров'я і бадьорість.

Для дієти ідеально підходять:

  • Капуста (броколі, брюссельська, цвітна, білокачанна);
  • Ламінарія (морська капуста);
  • Томати (в обмеженій кількості);
  • Сира ріпчаста або зелена цибуля в салатах;
  • Гриби;
  • Квасоля в стручках;
  • Різноманітна зелень;
  • Огірки;
  • Селера;
  • Патисони;
  • Баклажани.

Продукти, що знижують цукор у крові при діабеті

Це всі продукти з глікемічним індексом нижче 50 відсотків. Вони не призводять до гіперглікемії і не дають рівню глюкози знизитися до критичної позначки.

  • Амарант;
  • Часник;
  • Буряк;
  • Топінамбур;
  • Спаржа;
  • Артишоки;
  • Броколі;
  • Фундук;
  • Морепродукти;
  • Ламінарія;
  • Авокадо.

Список можна продовжувати. Усе це корисні продукти, що знижують цукор у крові за цукрового діабету. Вони вирізняються високим вмістом клітковини, що призводить до уповільнення засвоєння речовин, які сприяють виникненню гіперглікемії. Їхня дія призводить до того, що в кров потрапляє найменша доза глюкози. Крім того, в овочах, зелені та дозволених горіхах багато цінних вітамінів і мікроелементів, які нормалізують роботу всіх органів - від серця до підшлункової.

На черзі – «чорний список», до якого потрапило те, що медики не рекомендують їсти всім тим, хто був змушений сісти на особливу дієту.

Які продукти підвищують цукор у крові: список забороненої їжі при діабеті

  • Солодощі, мед, кондитерські вироби з листкового тіста і рафінованого білого борошна - рекомендується знайти їм корисну альтернативу - ласощі на основі стевії в помірній кількості.
  • Забороняються здоба і хліб із білого борошна. Його можна замінити житнім або висівковим, але й у цьому разі добова норма становитиме приблизно 325 г.
  • Виключаються з раціону солоні та мариновані овочі, картопля.
  • Усі магазинні соуси з високим вмістом цукру, консервантів, жиру, перцю і солі.
  • Солодкі фрукти та ягоди, свіжовичавлені соки.
  • Незбиране і знежирене молоко, згущене молоко.
  • Консерви різного роду, їжа швидкого приготування, фасовані закуски.
  • Жирні сорти м'яса і риби, сало, копченості.
  • Будь-які супи з вмістом картоплі та рису, на жирних і міцних бульйонах.

Також необхідно повністю виключити зі свого раціону продукти, що містять небезпечні трансжири:

  • Маргарин;
  • Спред;
  • Фастфуд;
  • Печиво;
  • Торти;
  • Чіпси;
  • Майонез;
  • Напівфабрикати.

Ось які продукти необхідно виключити за цукрового діабету - ознайомтеся з переліком забороненої їжі, щоб легко скласти правильне меню. Дієта - основний засіб, що усуває симптоми захворювання і дає змогу підтримувати себе в хорошій формі.

Нагадуємо про те, що все, що потрапило до «чорного списку», потрібно назавжди виключити зі свого раціону - харчуйтеся правильно, і вам не доведеться боротися з наслідками власної слабкості. Якщо ви уважно подивитеся на їжу, яка дозволена, ви побачите компоненти для різноманітної, смачної та ситної дієти. Це:

  • Нежирні м'ясо, птиця, риба;
  • Яйця, морська капуста;
  • Різноманітні морепродукти;
  • Масло (вершкове, рослинне),сир;
  • Гриби;
  • Деякі крупи, плоди, ягоди;
  • Овочі - переважно зеленого кольору.

Які фрукти можна їсти при діабеті

На жаль, від солодких фруктів (бананів, манго, персиків) доведеться відмовитися. Дозволяються кислі сорти яблук (1 плід на день),апельсини. Якщо ви хочете побалувати себе ягодами, обирайте тільки ті, які містять найменшу кількість фруктози - наприклад, аґрус. Корисна чорна смородина, але доведеться забути про малину - солодку й небезпечну для хворих, які страждають від гіперглікемії та її супутниці - гіпоглікемії.

Що їдять за підвищеного цукру в крові: раціон харчування за цукрового діабету

У меню слід включити:

  • Діабетичні хлібці, житній і висівковий хліб.
  • Овочеві супи, в тому числі холодні. Бульйон не має бути міцним.
  • Страви з пісного м'яса та птиці.
  • Кефір, біойогурт, ацидофілін та інші кисломолочні продукти з низьким вмістом жиру (але не знежирені).
  • Несолоний сир.
  • Яйця, легкі омлети. Рекомендується білок, вживання жовтка обмежене.
  • Страви з круп (з обмеженням у межах допустимих норм). Можна готувати каші з гречки, перловки, вівсянки. Не можна: з манки, рису.
  • Нежирна риба - або запечена (в духовці, на грилі),або відварна.
  • Зелені овочі: сирі, приготовані на пару, відварені, запечені. Увага: термічна обробка збільшує глікемічний індекс продукту.
  • Фрукти: яблука кислих сортів, апельсини.
  • Солодощі: дозволяються желе, цукерки, муси та інші ласощі на стевії.
  • Рекомендовані напої: чай, розбавлені овочеві соки, відвари на основі трав і сухих плодів шипшини.
  • Можна додавати в перші та другі страви вершкове масло, використовувати олію як заправку для салатів.
  • Соуси: тільки домашні, виключаються солоні та гострі, допускаються нежирні, на відварі овочів і трав.

Не забувайте про те, що слід дотримуватися дробового режиму харчування - 5-6 разів на добу. Недотримання режиму може призвести до гіпо- або гіперглікемії. Будьте обережні: не пропускайте основні та додаткові прийоми їжі й не допускайте переїдання.

Інші новини
09.06.2025
Судинна хірургія в JMC!
09.06.2025
🦶 Ортези — не просто устілки
22.05.2025
Оренда медичного обладнання в JMC — вже доступна!